Bułeczki śniadaniowe z całą masą pysznych zdrowych ziaren. Gdy zjemy
taką rano na pewno zapewnimy sobie energię na cały poranek. Bułeczki są
w dodatku bardzo proste w przygotowaniu więc poradzą sobie z nimi nawet
ci mniej wprawni piekarze. Doskonałe nie tylko na pierwsze śniadanie ale
też na drugie np. dla dzieci do szkoły (bo szkoła już tuż tuż :)
Składniki na 8 sztuk:
- 1 szklanka* mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej typ 630
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oliwy
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego złotego
Składniki na posypkę:
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego złotego
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę pszenną (typ 650),
dokładnie
wymieszać. Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie
dodać mąkę orkiszową i razową oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrobić-można za pomocą
miksera z hakiem. Pod koniec dodać ziarna. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć
i zostawić aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h) Gdy wyrośnie wyłożyć je na posypaną mąką
stolnicę.Uformować okrągłe bułeczki (ja robiłam bułeczki 85g). Ułożyć je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić pod przykryciem na 30 minut. Bułeczki
posmarować zimnym kleikiem (przygotowanym z mąki żytniej i wody-tak jak się robi
kisiel tylko w małej ilości) i posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku przez ok. 25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Mogę prosić o jakieś proporcje tego kleiku do smarowania bułeczek ? Tak, żeby mieć orientację jaka to ma być konsystencja.
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć dokładnie bo robiłam na oko ale tak mniej więcej 1/4 szklanki wody i 1-2 łyżeczki mąki żytniej. Kleik nie musi być bardzo gęsty. Coś jak rzadszy kisiel.
UsuńI to już bardzo pomocna wskazówka. Dziękuję :).
OdpowiedzUsuń