poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką


Bułeczki śniadaniowe z całą masą pysznych zdrowych ziaren. Gdy zjemy
taką rano na pewno zapewnimy sobie energię na cały poranek. Bułeczki są
w dodatku bardzo proste w przygotowaniu więc poradzą sobie z nimi nawet
ci mniej wprawni piekarze. Doskonałe nie tylko na  pierwsze śniadanie ale
też na drugie np. dla dzieci do szkoły (bo szkoła już tuż tuż :)

Składniki na 8 sztuk:
  • 1 szklanka* mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej typ 630
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego złotego

Składniki na posypkę:
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego złotego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki

W misce rozpuścić drożdże w wodzie.  Dodać mąkę pszenną (typ 650), dokładnie
wymieszać. Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie 
dodać mąkę orkiszową i razową oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrobić-można za pomocą
miksera z hakiem. Pod koniec dodać ziarna. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć
i zostawić aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h)  Gdy wyrośnie wyłożyć je na posypaną mąką
stolnicę.Uformować okrągłe bułeczki (ja robiłam bułeczki 85g). Ułożyć je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić pod przykryciem na 30 minut. Bułeczki 
posmarować zimnym kleikiem (przygotowanym z mąki żytniej i wody-tak jak się robi
kisiel tylko w małej ilości) i posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku przez ok. 25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


* 1 szklanka =250g

3 komentarze:

  1. Mogę prosić o jakieś proporcje tego kleiku do smarowania bułeczek ? Tak, żeby mieć orientację jaka to ma być konsystencja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć dokładnie bo robiłam na oko ale tak mniej więcej 1/4 szklanki wody i 1-2 łyżeczki mąki żytniej. Kleik nie musi być bardzo gęsty. Coś jak rzadszy kisiel.

      Usuń
  2. I to już bardzo pomocna wskazówka. Dziękuję :).

    OdpowiedzUsuń