Krótka przerwa od przetworów. Ciasto z dodatkiem letnich owoców: malin, jeżyn i
borówek. Wszystkie z własnej działki. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że świetnie
będzie się też prezentowało z innymi letnimi owocami-wiśniami czy porzeczkami.
Bardzo proste w przygotowaniu bo nie trzeba nawet wyciągać miksera z szafki.
Idealne na słodki letni deser przy filiżance aromatycznej kawy.
Składniki:
- 185g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150-200 g owoców (malin, jeżyn, borówek)
- cukier puder do posypania
- 1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
W garnuszku rozpuścić masło. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Zostawić
do ostudzenia. Dodać jajka i ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę i migdały.
Wlać mleko. Wymieszać łyżką do połączenia składników (nie za długo). Do blaszki
o wymiarze 12x30 cm przenieść ciasto. Na wierzchu położyć owoce lekko je wciskając.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 45 minut.
Wyjąć ciasto i ostudzić. Posypać pudrem.
Idealne ciasto do kubka ulubionej herbaty i dobrej książki:)
OdpowiedzUsuńkocham takie wypieki!
OdpowiedzUsuń