Dżem jagodowy powstał przez przypadek ponieważ dostałam 1L jagód, które
nie dotrwały by zapewne do dnia następnego. Żeby ich nie wyrzucać zrobiłam
taki oto dżem. I chociaż wyszły tylko dwa słoiczki (i pół) będziemy mogli się delektować
ich smakiem w zimny jesienny czy zimowy dzień wspominając słoneczne letnie
dni i oczywiście jagodzianki:)
Składniki:
- 1L jagód
- 1/4 szklanki cukru
Jagody umyć i wrzucić do garnka o grubym dnie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków
rozgnieść je tak żeby puściły sok. Wstawić na gaz, gotować aż owoce się rozgotują
a woda odparuje i powstanie gęsty dżem. Pod koniec dodać cukier. Najlepiej
gotowanie podzielić sobie na dwa dni i gotować po 1,5-2 godziny każdego dnia.
Dobrym sposobem na sprawdzenie czy dżem nadaje się już do wkładania w słoik jest
test talerzyka. Na zimny talerzyk, prosto z lodówki należy wylać troszkę dżemu.
Jeśli zastygnie od razu można wekować. Jeśli nie- jeszcze trochę gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz