środa, 3 sierpnia 2016

Chleb pszenno-żytni z czarnuszką



Kolejny prosty chleb. Znów taki dla początkujących piekarzy bo z dodatkiem
drożdży. Do chleba dodałam czarnuszkę ze względu na to, że za nią przepadam :)
Ale nie tylko. Czarnuszką jest także bardzo zdrowym ziarnem, które znane było
już w czasach starożytnych.  Ma w sobie wiele witamin: A, E, F, B1, B3, B6, 
biotynę, związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód. Wzmacnia nasz
organizm i jest świetna dla alergików. Ma także silne działanie antybakteryjne,
antywirusowe i antygrzybicze. O wszystkich jej zaletach nie napiszę bo zajęły
by zbyt dużo miejsca ale radzę zapoznać się z artykułami w internecie i zacząć ją
stosować. Ja już stosuję :)

Składniki:
  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody 
  • 300g mąki pszennej chlebowej typ 850 lub 750
  • 120g mąki żytniej typ 720
  • 7g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czarnuszki +do posypania

Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąki, zakwas,
sól i czarnuszkę. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera z hakiem przez ok. 10 minut.
Miskę przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny
do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarze 11x30cm.
Wierzch zwilżyć lekko wodą i wyrównać. Posypać czarnuszką. Przykryć i zostawić
do ponownego wyrastania na 40-45 minut. Piekarnik nagrzać (góra-dół) do 200 stopni.
Włożyć wyrośnięty chleb i piec przez ok. 30-45 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

3 komentarze:

  1. Czy w tym przepisie zamiast zakwasu można użyć tylko drożdży? I jeśli tak to ile tych drożdży w sumie dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety bez dodatku zakwasu ten chleb nie wyjdzie. Trzeba by zmienić całą przepis. Zachęcam do wychodowania własnego zakwasu i wtedy będzie można upiec ten chleb lub poszukać podobnego przepisu na drożdżach.

      Usuń
  2. Tak, mam zamiar wyhodować zakwas, ale szukam przepisu na już a ten chlebuś mi się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń