środa, 16 listopada 2016

Pigwowiec w syropie (do herbaty)


Kolejna wersja pigwowca do herbaty. Właściwie wychodzi na to samo tylko trochę
innym sposobem. Na pewno sposobem szybszym bo nie trzeba czekać aż się cukier sam
rozpuści tylko rozpuszczamy go w wodzie i krótko gotujemy. Który przepis lepszy? 
Trudno stwierdzić. Musicie spróbować i ocenić sami :)

Składniki:
  • 1/2 kg owoców pigwowca (lub pigwy)
  • 250 ml wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego

Owoce umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić razem ze skórką
na plasterki (jeśli używamy większej pigwy pokroić na mniejsze kawałki). W garnku
zagotować wodę z cukrem. Włożyć pokrojone owoce i gotować na małym ogniu
ok. 5-10 minut (pigwę trochę dłużej). Do wcześniej wyparzonych słoiczków
wkładać gorące owoce z syropem. Zakręcić i postawić do góry dnem. Zostawić aż
ostygnie.

Źródło: Truskawek6

1 komentarz: