Tradycyjnie na 11 listopada piecze się rogale marcińskie z okazji dnia Św. Marcina.
Rogale są produktem regionalnym z wielkopolski ale również w innych regionach
kraju można znaleźć je w niektórych cukierniach szczególnie w okolicach tego święta.
Ponieważ u mnie ostatnio krucho z czasem postanowiłam upiec taką namiastkę rogala
czyli warkocz drożdżowy z białym makiem :) Oczywiście nie smakuje do końca tak jak
oryginał ponieważ u mnie jest typowe ciasto drożdżowe natomiast w tamtym
półfrancuskie ale i tak warkocz bardzo nam smakował.
Składniki na ciasto:
- 15g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 35g cukru
- 50g masła
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 250g mąki pszennej typ 500 lub 550
Składniki na masę:
- 150g białego maku
- garść orzechów włoskich
- 6 sztuk daktyli bez pestek
- garść migdałów
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- lukier
- posiekane migdały do posypania wierzchu
Mak zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na 15-20 minut. Orzechy i daktyle
także zalać wrzątkiem i zostawić na tyle samo czasu co mak. Sparzony mak odcedzić
na gęsty sicie i przekręcić przez maszynkę na małym sitku trzy razy razem z orzechami,
daktylami oraz migdałami. Do zmielonej masy dodać cukier i śmietanę.
Do miseczki wlać letnie mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać
i odstawić na ok. 20 minut żeby rozczyn "ruszył". Do dużej miski przesiać mąkę, dodać
wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, jajko, szczyptę soli i na końcu rozpuszczone letnie
masło. Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie. Zostawić pod przykryciem na jedną godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt o wymiarze ok.30x40 cm. Nałożyć masę makową
zostawiając czyste brzegi.
Ciasto zwinąć w roladę, przeciąć przez środek na dwie części. Spleść je ze sobą.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 30 minut
do wyrośnięcia (ja swój warkocz zawinęłam w rogala). Przed pieczeniem
posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto (nie masę makową). Wstawić do
nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut. Gdy ostygnie
polać lukrem i można posypać posiekanymi migdałami.
Źródło: Wypieki Beaty
Wygląda bardzo apetycznie, piękne zdjęcie) )
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńJak miło, że ciasto smakowało :) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńRewelacja! Świetny i smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńtaki warkocz musiał smakować! tym, którym brakuje czasu polecam rogale wg Ewy Wachowicz, bardzo smaczne i dużo szybsze:)
OdpowiedzUsuń