środa, 26 stycznia 2022

Domowe paluszki orkiszowe

Kilka miesięcy temu wstawiłam przepis na paluszki bezglutenowe a dzisiaj na podstawie tamtego przepisu zrobiłam paluszki orkiszowe. Myślę, że jest to idealna przekąska nie tylko dla dzieci. Paluszki nie mają w sobie drożdży i nabiału. I co najważniejsze nie ma w nich żadnych spulchniaczy. Nawet proszku do pieczenia. Posypać je możemy sezamem, makiem, grubą solą lub ziołami.
 
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
  • 2łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ok.1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • sezam lub mak do posypania

Mąki, jajka, wodę i oliwę wymieszać w misce. Ma wyjść gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka foliowego i odciąć końcówkę, żeby powstała niewielka dziurka. 

 

Wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia paluszki o długości wg. upodobań. Posypać sezamem lub makiem. Piec w nagrzanym do 180 stopnia piekarniku przez ok. 15 minut. 

*z podanej porcji wyszły mi trzy blaszki paluszków (ok. 120 paluszków).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz