piątek, 11 listopada 2016

Zimowa herbata żurawinowa


Bardzo aromatyczna taka zimowa herbata ze świeżej żurawiny. Świetnie rozgrzewa
w zimny dzień. Pijąc ją czułam jak by były już Święta. Pewnie dlatego, że w jej skład
wchodzi cynamon i goździki :)  Żurawina świetnie wpływa na drogi moczowe ponieważ
ma działanie przeciwbakteryjne  i przeciwgrzybicze ale nie tylko.  Zawiera w sobie
wiele witamin z grupy B oraz witaminę C, E i karoten. Minerały: sód, potas, wapń,
żelazo i magnez dlatego polecana jest także w profilaktyce chorób serca oraz anemii. 
Dlatego po taką herbatkę zimową porą można spokojnie sięgać :)

Składniki:
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 1L wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 niewielkiej cytryny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru lub miodu
  • 3 torebki czarnej herbaty

Do garnka włożyć wcześniej umytą i oczyszczoną żurawinę. Wlać wodę.
Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 20 minut aż żurawina będzie miękka.
Zdjąć z ognia i włożyć torebki z herbatą. Zostawić na 5 minut po czym wyjąć.
Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz laskę cynamonu i goździki.
Wsypać cukier trzcinowy (gdy chcemy użyć miodu zróbmy to na końcu a najlepiej
jak herbata trochę ostygnie). Ponownie wstawić na gaz i gotować ok.10 minut na
małym ogniu. Przed podaniem wyjąć z napoju przyprawy (cynamon i goździki).


2 komentarze:

  1. Ma przepiękny kolor! A smakować musiała bajecznie, szczególnie dla takiego żurawinowego maniaka, jakim jestem ;)

    OdpowiedzUsuń