czwartek, 24 listopada 2016

Sok z żurawiny


Kolejny soczek do mojej zdrowej zimowej kolekcji. Sok z żurawiny ma bardzo korzystny
wpływ na nasze drogi moczowe i z tego chyba jest najbardziej znany. Natomiast
żurawina również świetnie wpływa na na nasze serce zmniejszając ryzyko miażdżycy 
i chorób układu krążenia. Ma pozytywny wpływ na cholesterol więc obniża ryzyko 
zawałów. Polecam więc zaopatrzyć się w żurawinę chociaż wiem, że nie jest tania.
Sam sok robi się bardzo szybko i świetnie się przechowuje. Podaję go rozcieńczonego
z wodą lub jako dodatek do herbaty.

Składniki:
  • 1 kg świeżej żurawiny
  • 1-1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 L wody

Żurawinę oczyścić i umyć. Do garnka włożyć owoce i zaleć wodą. Gotować 10-15 minut
na niewielkim ogniu aż zrobi cię miękka. Odcedzić na sicie do drugiego garnka dokładnie
odciskając owoce. Do przecedzonego soku dodać cukier. Wstawić na gaz i gotować jeszcze
5-10 minut. Przelać do wyparzonych suchych butelek lub słoików i postawić do góry
dnem. Zostawić aż ostygnie.

*polecam najpierw sprawdzić czy żurawina nie  jest gorzka. Jeśli tak trzeba ją włożyć 
do zamrażalnika na 24 godziny. Rozmrozić i przystąpić do pracy.


Źródło: Zdrowsza kuchnia

1 komentarz:

  1. Właśnie sobie taki zrobiłam, tylko że z dodatkiem wanilii. Coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń