Dzisiaj małe co nieco. Tak mała babeczka a tyle potrafi szczęścia przynieść :)
Nie jest bardzo słodka więc można ją zabrać ze sobą do pracy czy szkoły i zjeść
na drugie śniadanie. Pamiętajcie tylko, żeby przed zrobieniem sprawdzić czy żurawina
nie jest gorzka. Jeśli tak trzeba ją zamrozić na 24 godziny. Powinno pomóc.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do dań z dynią lub przyprawy do piernika
- 50g świeżej żurawiny
Składniki na przyprawę do dań z dynią:
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1-2 mielone goździki
Wszystkie składniki przyprawy do dań z dynią wymieszać. W misce wymieszać mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do dań z dynią oraz żurawinę (wcześniej
oczyszczoną, umytą i osuszoną). W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem na
jasną masę. Do ucieranej masy wlewać po trochu olej, puree z dyni oraz zmieszane suche
składniki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami lub do foremki o wymiarze
10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut
(ciasto trochę dłużej). Wystudzić na kuchennej kratce.
Źródło: Doradca smaku
Mmm, ależ pyszności! Uwielbiam świeża żurawinę w wypiekach :)
OdpowiedzUsuń