Pasta powstała właściwie przez przypadek. Zostało mi jedno awokado i zastanawiałam
się co by z nim nowego zrobić a ponieważ pora była śniadaniowa zrobiłam pastę z
dodatkiem szpinaku, czosnku i limonki. Smakowała wybornie z domową bułeczka i
pomidorkami. Jeśli zrobicie pastę z większej ilości i Wam zostanie włóżcie do niej
pestkę z awokado żeby nie ciemniała. Pestkę także można ususzyć, zetrzeć na tarce
i dodawać do potraw lub koktajli. Jest bardzo zdrowa chociaż niezbyt smaczna :)
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ.
Szpinak włożyć do wrzątku na 1-2 minuty, wyjąc i odsączyć na ręczniku papierowym.
Do naczynia blendera włożyć awokado, szpinak, czosnek i wlać sok z limonki. Zmiksować
na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz