wtorek, 22 listopada 2016

Pasta/dip z awokado i szpinaku


Pasta powstała właściwie przez przypadek. Zostało mi jedno awokado i zastanawiałam
się co by z nim nowego zrobić a ponieważ pora była śniadaniowa zrobiłam pastę z 
dodatkiem szpinaku, czosnku i limonki. Smakowała wybornie z domową bułeczka i 
pomidorkami. Jeśli zrobicie pastę z większej ilości i Wam zostanie włóżcie do niej
pestkę z awokado żeby nie ciemniała. Pestkę także można ususzyć, zetrzeć na tarce
i dodawać do potraw lub koktajli. Jest bardzo zdrowa chociaż niezbyt smaczna :)

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ.
Szpinak włożyć do wrzątku na 1-2 minuty, wyjąc i odsączyć na ręczniku papierowym.
Do naczynia blendera włożyć awokado, szpinak, czosnek i wlać sok z limonki. Zmiksować
na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz