środa, 16 listopada 2016

Jesienna zupa z dynią, fasolką i szpinakiem


Gdy nie macie czasu na obiad a zjeść go wypada po ciężkim dniu pracy polecam
zrobić taką szybką jesienną zupę z dodatkiem dyni, białej fasolki, szpinaku i pomidorów.
Na pewno zaspokoi Wasz głód a do tego dostarczy wielu cennych składników. I co 
najważniejsze jej przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 30 minut. Smacznego :)

Składniki dl ok. 4 osób:
  • 1 dynia hokkaido (ok. 800g)
  • 1 większa cebula
  • 1 puszka białej fasolki (400g) lub ugotowanej białej fasoli 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 700ml bulionu warzywnego
  • garść świeżego szpinaku baby lub jarmużu
  • sól, pieprz

Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
także pokroić w kostkę, selera na plasterki. W garnku rozgrzać troszkę oleju.
Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć 3 minuty. Dodać posiekane ząbki czosnku
i smażyć 2 minuty. Dodać pomidory i bulion. Zmniejszyć gaz i gotować całość
ok. 15 minut. Dodać odsączoną fasolkę z puszki oraz szpinak.  Gotować
jeszcze 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz