czwartek, 3 listopada 2016

Sos żurawinowy z pomarańczą


Nie ma to jak własnej roboty sos żurawinowy do mięsa, wędlin czy serów. Od jakiegoś
czasu gdy jest sezon na świeżą żurawinę robię sobie kilka słoiczków na zapas i
mam na wyciągnięcie ręki gdy zajdzie taka potrzeba. Przed przygotowaniem należy
sprawdzić czy żurawina nie jest gorzka. Jeśli tak jest należy ją włożyć do zamrażalnika
na 24 godziny. Powinno pomóc. Sos jest banalnie prosty w przygotowaniu więc można
robić go także na bieżąco wykorzystując np. żurawinę mrożoną.

Składniki:
  • 350 g świeżej żurawiny (może być mrożona)
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 większej pomarańczy
  • 150-200 g cukru brązowego

Do garnuszka wlać wodę i sok z pomarańczy.  Dodać cukier. Wstawić na gaz
i gotować do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać oczyszczoną i umytą żurawinę.
Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut aż sos zacznie gęstnieć a owoce
będą miękkie (można je lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować).
Podczas gotowania należy uważać bo żurawina lubi pryskać :)  Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem. Zostawić aż ostygnie.
Muszę się wam przyznać, że ja zostawiłam żurawinę przez nieuwagę nieco
dłużej i mój sos wyszedł nieco za gęsty :)

* z podanej porcji wychodzi 400-500g sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz