Kolejna wersja pigwowca do herbaty. Właściwie wychodzi na to samo tylko trochę
innym sposobem. Na pewno sposobem szybszym bo nie trzeba czekać aż się cukier sam
rozpuści tylko rozpuszczamy go w wodzie i krótko gotujemy. Który przepis lepszy?
Trudno stwierdzić. Musicie spróbować i ocenić sami :)
Składniki:
- 1/2 kg owoców pigwowca (lub pigwy)
- 250 ml wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
Owoce umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić razem ze skórką
na plasterki (jeśli używamy większej pigwy pokroić na mniejsze kawałki). W garnku
zagotować wodę z cukrem. Włożyć pokrojone owoce i gotować na małym ogniu
ok. 5-10 minut (pigwę trochę dłużej). Do wcześniej wyparzonych słoiczków
wkładać gorące owoce z syropem. Zakręcić i postawić do góry dnem. Zostawić aż
ostygnie.
Źródło: Truskawek6
Ale ładne zdjęcie)))
OdpowiedzUsuń