sobota, 26 listopada 2016

Makaron z pesto, brokułem i suszonymi pomidorami


Kolejne szybkie danie obiadowe. Jak pewnie zauważyliście u  mnie na blogu
przeważnie są szybkie i łatwe potrawy. Uważam, że właśnie takie powinny być.
Szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Nie ma więc wymówek, że gotowanie
w domu zabiera zbyt dużo czasu :) Smakosze kuchni włoskiej powinni być szczególnie
zadowoleni bo to jak by nie spojrzeć danie makaronowe :)

Składniki:
  • 1 niewielki brokuł
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu o dowolnym kształcie
  • 150-200 g pieczarek
  • ok. 6 suszonych pomidorów z oleju
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Składniki na pesto bazyliowo-szpinakowe: 
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 50g orzechów piniowych
  • 30g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Najpierw przygotować pesto. Do blendera włożyć bazylię, szpinak, czosnek, orzeszki
i ser. Zmiksować na pastę. Dolewać po trochu oliwę. Zmiksować na gładko. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Brokuła podzielić na różyczki i blanszować w gorącej wodzie
2-3 minuty. Makaron ugotować ale dente zostawiając ok. 3/4 szklanki wody z odcedzonego makaronu. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojone pieczarki i
smażyć aż odparuje z nich woda. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać posiekany czosnek i brokuła. Smażyć na małym ogniu przez
ok. 10 minut. Na patelnię włożyć makaron, przygotowane pesto, pokrojone suszone
pomidory oraz 1/2 szklanki wody z makaronu (gdyby było za mało można dodać więcej).
Całość wymieszać i chwilę podgrzać. Podawać posypane parmezanem (niekoniecznie).

2 komentarze:

  1. Obiad idealny - szybki i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle szukam swojego idealnego pesto, Twoje wygląda wyśmienicie :) I smaki też stuprocentowo moje... chyba wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń