Kolejne szybkie danie obiadowe. Jak pewnie zauważyliście u mnie na blogu
przeważnie są szybkie i łatwe potrawy. Uważam, że właśnie takie powinny być.
Szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Nie ma więc wymówek, że gotowanie
w domu zabiera zbyt dużo czasu :) Smakosze kuchni włoskiej powinni być szczególnie
zadowoleni bo to jak by nie spojrzeć danie makaronowe :)
Składniki:
- 1 niewielki brokuł
- 1 niewielka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g makaronu o dowolnym kształcie
- 150-200 g pieczarek
- ok. 6 suszonych pomidorów z oleju
- sól, pieprz
- parmezan do posypania wierzchu (opcjonalnie)
Składniki na pesto bazyliowo-szpinakowe:
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 1 szklanka liści szpinaku
- 50g orzechów piniowych
- 30g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Najpierw przygotować pesto. Do blendera włożyć bazylię, szpinak, czosnek, orzeszki
i ser. Zmiksować na pastę. Dolewać po trochu oliwę. Zmiksować na gładko. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Brokuła podzielić na różyczki i blanszować w gorącej wodzie
2-3 minuty. Makaron ugotować ale dente zostawiając ok. 3/4 szklanki wody z odcedzonego makaronu. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojone pieczarki i
smażyć aż odparuje z nich woda. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać posiekany czosnek i brokuła. Smażyć na małym ogniu przez
ok. 10 minut. Na patelnię włożyć makaron, przygotowane pesto, pokrojone suszone
pomidory oraz 1/2 szklanki wody z makaronu (gdyby było za mało można dodać więcej).
Całość wymieszać i chwilę podgrzać. Podawać posypane parmezanem (niekoniecznie).
Obiad idealny - szybki i pyszny:)
OdpowiedzUsuńCiągle szukam swojego idealnego pesto, Twoje wygląda wyśmienicie :) I smaki też stuprocentowo moje... chyba wypróbuję!
OdpowiedzUsuń