sobota, 9 lipca 2016

Letnia surówka z młodych buraków i ogórka


Nie wyobrażam sobie obiadu bez jakiejś surówki. W sezonie letnim stawiam 
na warzywa takie jak ogórki, pomidory czy fasolka szparagowa. Serwuję też młode
buraczki za którymi przepada szczególnie mój syn. Dzisiaj przepis na taką smaczną
surówkę z młodymi buraczkami z dodatkiem świeżego ogórka. Zapewniam, że sprawdzi
się doskonale praktycznie z każdym rodzajem mięsa. Będzie pasować także do
kotletów wege np. z soczewicy.

Składniki:
  • 60 dag młodych buraków
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ogórek gruntowy
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny ok. 1-2 łyżki
  • koperek ok. 1/2 pęczka

Buraki ugotować na parze. Gdy przestygną obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórka obrać, wydrążyć za pomocą łyżeczki miąższ.
Resztę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko także zetrzeć na tarce. Chrzan
wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć z warzywami.
Dodać posiekany koperek. Wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz