Bardzo proste ciasto z dodatkiem puree z dyni. Dla wszystkich wielbicieli
czekoladowych ciast a szczególnie dla najmłodszych bo one uwielbiają
murzynki najbardziej :) To ciasto możemy im podać bez obaw ponieważ
pieczone jest na mące razowej z dodatkiem zdrowszego cukru kokosowego.
Tym większym polecam do kawy bo świetnie się z nią komponuje :)
Ciasto wychodzi raczej malutkie więc nawet gdybyście chcieli to dużo
nie zjecie. Chyba, że zrobicie od razu z podwójnej porcji :)
Składniki:
- 2 większe jajka (najlepsze oczywiście 0 lub 1)
- 1/2 szklanki* puree z dyni
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 100-150g cukru kokosowego (może być trzcinowy)
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1- 1,5 łyżeczka przyprawy do dań z dynią lub przyprawy do piernika
W misce ubić lekko jajka za pomocą trzepaczki. Dodać puree z dyni, cukier,
jogurt, kakao i sodę. Wymieszać trzepaczką lub łyżką. Dodawać po trochu
mieszając mąkę. Wymieszać ale nie powinniśmy robić tego zbyt długo.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarze 10x23 cm (ja użyłam foremki
aluminiowej takiej do pasztetów). Piec w nagrzanym do 180 stopni
przez ok. 30-40 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
* 1 szklanka to 250g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz