poniedziałek, 2 marca 2020

Pasta ze słonecznika i dyni


Przepis trochę poczekał bo powstał na jesieni ale myślę, że jest jak najbardziej
aktualny. Dynia jest ciągle dostępna a może macie zamrożoną. Pasta do chleba.
Oczywiście polecam chlebek domowy :)

Składniki:
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • papryka w proszku

Pestki słonecznika zalać zimną wodą i odstawić na noc. Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją smażyć i dodać posiekany czosnek.
wsypać rozmaryn. Smażyć do zeszklenia cebuli. Do naczynia od blendera wrzucić
pokrojone pomidory suszone oraz puree z dyni. Zmiksować na gładko.  Do odsączonych
pestek słonecznika dodać zmiksowane pomidory z dynia oraz usmażoną cebulę.
Wszystko razem miksować za pomocą blendera na pastę. Doprawić do smaku
solą, pieprzem i papryką.

Źródło: Rodzinnie Roślinnie 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz