Przepis trochę poczekał bo powstał na jesieni ale myślę, że jest jak najbardziej
aktualny. Dynia jest ciągle dostępna a może macie zamrożoną. Pasta do chleba.
Oczywiście polecam chlebek domowy :)
Składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
- 6 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- rozmaryn
- papryka w proszku
Pestki słonecznika zalać zimną wodą i odstawić na noc. Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją smażyć i dodać posiekany czosnek.
wsypać rozmaryn. Smażyć do zeszklenia cebuli. Do naczynia od blendera wrzucić
pokrojone pomidory suszone oraz puree z dyni. Zmiksować na gładko. Do odsączonych
pestek słonecznika dodać zmiksowane pomidory z dynia oraz usmażoną cebulę.
Wszystko razem miksować za pomocą blendera na pastę. Doprawić do smaku
solą, pieprzem i papryką.
Źródło: Rodzinnie Roślinnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz