poniedziałek, 30 marca 2020

Muffiny owsiane (bez glutenu)


Bardzo proste muffiny bezglutenowe z dodatkiem musu jabłkowego.
Idealne na osłodę życia, do porannej kawy lub na wynos do pracy 
lub szkoły bo kiedyś to przecież nastąpi. Na razie jednak siedźmy w domu. 

Składniki:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych np. górskich
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki mleka owsianego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

1,5 szklanki płatków owsianych umieścić w robicie kuchennym z ostrzami
i zrobić mąkę owsianą. W misce wymieszać mus jabłkowy, jajka, miód i mleko.
Wsypać resztę płatków owsianych (1 szklanka), proszek dopieczenia,
sodę i cynamon. Wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut aż płatki namiękną.
Masę przełożyć do 12 papilotek, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i piec przez 20-25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz