sobota, 28 marca 2020

Pasta z pestek słonecznika papryki i fenkuła


Kolejna pasta z pestek słonecznika na blogu. Nic nie poradzę, że uwielbiam
tego rodzaju pasty do pieczywa. Tym razem z papryka, fenkułem i marchewką.
Mam nadzieję, ze i ta przypadnie Wam do gustu. 

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 fenkuła (koper włoski)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pestek słonecznika

Słonecznik wsypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.
Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki, paprykę na cztery części,
fenkuła w plasterki i cebulę na kilka części. Całość umieścić na wyłożonej
papierem do pieczenia blaszce. Czosnek bez obierania. Skropić olejem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i paprykę umieścić w foliowym woreczku na ok. 10 minut.
Po tym czasie ją wyjąć i obrać ze skóry. Do misy blendera włożyć odsączone
pestki słonecznika oraz upieczone warzywa. Czosnek wycisnąć. Całość
zmiksować na pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do
słoiczka i przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz