piątek, 27 marca 2020

Łamańce sezamowe a la sezamki


Jeśli lubicie sezamki to te słodkie łamańce też powinny przypaść Wam do gustu.
Smakują podobnie ale w swoim składzie mają jeszcze pestki słonecznika
i kokos. Przyznam, że ja się w nich zakochałam. Niewiele z nimi roboty i 
co najważniejsze wiemy co w nich dokładnie jest. W kupionych niestety nie 
zawsze.

 Składniki:
  • 1/2 szklanki białych ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika (lub dyni) 
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu*
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli (opcjonalnie)

W misce zmieszać sezam, pestki słonecznika i wiórki kokosowe.
Do garnuszka wlać miód, syrop klonowy i olej kokosowy.
Podgrzewać na małym ogniu aż całość się rozpuści (bez gotowania).
Do miski z sezamem wlać płynną mieszaninę i wszystko wymieszać.
Masę przełożyć na papier do pieczenia, położyć na wierzchu drugi
papier i rozwałkować na cieniutki placek. 


Przełożyć papier na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej
do 150 stopni piekarnika. Piec 10-12 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika
i zostawić do ostudzenia. Następnie połamać na kawałki

* w wersji wegańskiej użyć syropu ryżowego

Źródło: Irena Marci 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz