Jeśli lubicie sezamki to te słodkie łamańce też powinny przypaść Wam do gustu.
Smakują podobnie ale w swoim składzie mają jeszcze pestki słonecznika
i kokos. Przyznam, że ja się w nich zakochałam. Niewiele z nimi roboty i
co najważniejsze wiemy co w nich dokładnie jest. W kupionych niestety nie
zawsze.
Składniki:
- 1/2 szklanki białych ziaren sezamu
- 1/4 szklanki pestek słonecznika (lub dyni)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu*
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli (opcjonalnie)
W misce zmieszać sezam, pestki słonecznika i wiórki kokosowe.
Do garnuszka wlać miód, syrop klonowy i olej kokosowy.
Podgrzewać na małym ogniu aż całość się rozpuści (bez gotowania).
Do miski z sezamem wlać płynną mieszaninę i wszystko wymieszać.
Masę przełożyć na papier do pieczenia, położyć na wierzchu drugi
papier i rozwałkować na cieniutki placek.
Przełożyć papier na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej
do 150 stopni piekarnika. Piec 10-12 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika
i zostawić do ostudzenia. Następnie połamać na kawałki
* w wersji wegańskiej użyć syropu ryżowego
Źródło: Irena Marci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz