piątek, 11 listopada 2016

Warkocz drożdżowy z białym makiem


Tradycyjnie na 11 listopada piecze się rogale marcińskie z okazji dnia Św. Marcina. 
Rogale są produktem regionalnym z wielkopolski ale również w innych regionach
kraju można znaleźć je w niektórych cukierniach szczególnie w okolicach tego święta.
Ponieważ u mnie ostatnio krucho z czasem postanowiłam upiec taką namiastkę rogala
czyli warkocz drożdżowy z białym makiem :) Oczywiście nie smakuje do końca tak jak
oryginał ponieważ u mnie jest typowe ciasto drożdżowe natomiast w tamtym
półfrancuskie ale i tak warkocz bardzo nam smakował.

Składniki na ciasto:
  • 15g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 35g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli 
  • 250g mąki pszennej typ 500 lub 550

Składniki na masę:
  • 150g białego maku
  • garść orzechów włoskich
  • 6 sztuk daktyli bez pestek
  • garść migdałów
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • lukier
  • posiekane migdały do posypania wierzchu

Mak zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na 15-20 minut. Orzechy i daktyle
także zalać wrzątkiem i zostawić na tyle samo czasu co mak. Sparzony mak odcedzić
na gęsty sicie i przekręcić przez maszynkę na małym sitku trzy razy razem z orzechami,
daktylami oraz migdałami. Do zmielonej masy dodać cukier i śmietanę.

Do miseczki wlać letnie mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać
i odstawić na ok. 20 minut żeby rozczyn "ruszył". Do dużej miski przesiać mąkę, dodać
wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, jajko, szczyptę soli i na końcu rozpuszczone letnie
masło. Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie. Zostawić pod przykryciem na jedną godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt o wymiarze ok.30x40 cm. Nałożyć masę makową
zostawiając czyste brzegi.


Ciasto zwinąć w roladę, przeciąć przez środek na dwie części. Spleść je ze sobą.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 30 minut
do wyrośnięcia (ja swój warkocz zawinęłam w rogala). Przed pieczeniem
posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto (nie masę makową). Wstawić do
nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut. Gdy ostygnie
polać lukrem i można posypać posiekanymi migdałami.


Źródło: Wypieki Beaty

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, piękne zdjęcie) )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miło, że ciasto smakowało :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Świetny i smaczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki warkocz musiał smakować! tym, którym brakuje czasu polecam rogale wg Ewy Wachowicz, bardzo smaczne i dużo szybsze:)

    OdpowiedzUsuń