Kolejny przepis z książki Piotra Kucharskiego z tym, że tym razem przepis
na chleb na zakwasie. Z przepisu wychodzą dwa niewielkie bochenki ale można
nie podzielić i upiec jeden. Trzeba sobie jednak zarezerwować trochę czasu bo w
sumie chleby robi się dwa dni chociaż gdyby ktoś się bardzo uparł to może zrobić
w dniu pracy przed i po powrocie do domu :)
Składniki na starter:
- 120 g aktywnego zakwasu
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 400 ml wody
Składniki na ciasto właściwe:
- 900 g startera
- 500g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli (15g)
Zakwas wymieszać z mąką i wodą. Przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze
pokojowej (najlepiej zostawić na noc). Następnego dnia odważyć 900g zakwasu
(resztę schować do następnego pieczenia). Dodać składniki na ciasto właściwe,
wymieszać i wyrabiać na stolnicy oprószonej mąką przez ok. 5 minut.
Ciasto przełożyć do miski , przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne
8-12 godzin. Po 2 godzinach odgazować. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części,
uformować dwa bochenki i przełożyć do dwóch koszyków do wyrośnięcia. Zostawić pod
przykryciem na 3-4 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni góra-dół.
Chleby wyłożyć na blaszkę do pieczenia, naciąć i piec w zaparowanym piekarniku przez
około 45 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Źródło: Piotr Kucharski - Chleb- domowa piekarnia.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńponieważ chleb ten pojawił się na liście najbardziej popularnych przepisów 2020r., postanowiłam spróbować. Mam dwa pytania: co to znaczy piec w zaparowanym piekarniku i czym mogę zastąpić kosze do wyrastania.
Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Piec w zaparowanym piekarniku oznacza, że albo należy spryskać go wodą albo ustawić na spodzie naczynie z wodą. Kosze do wyrastania można zastąpić miską.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, zakwas ma być żytni czy może być pszenny?
OdpowiedzUsuńUżyłam żytniego ale myślę, że i pszenny da radę.
UsuńCoś chyba Ci się z proporcjami pomyliło. 900g zaczynu na 500g maki to bez sensu. Na tyle mąki to wystarczy 90g.
OdpowiedzUsuńProszę czytać ze zrozumieniem. Starter czyli wszystkie składniki na starter.
UsuńCo to znaczy odgazować po 2 h
OdpowiedzUsuń