wtorek, 10 maja 2016

Zupa pieczarkowa z rabarbarem


Tak to nie pomyłka do zupy pieczarkowej dodałam rabarbar :) Bardzo lubię takie nieoczywiste połączenia i dlatego postanowiłam wypróbować taką kombinację. Dla mnie bardzo udana. Ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu.

Składniki:
  • 400g pieczarek
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju +1 łyżeczka masła
  • 2 mniejsze łodygi rabarbaru (ok. 200g)
  • 1,5 L bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
  • natka pietruszki

Do garnka o grubym dnie wlać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i ją zeszklić. Dodać masło i pokrojone grzyby. Smażyć razem
3-5 minut. Wlać bulion. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
 Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować aż ziemniaki
 będą miękkie. Rabarbar obrać i pokroić na plasterki. Dodać do zupy.
Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą
i pieprzem. Można dodać jogurt. Posypać natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz