czwartek, 19 maja 2016

Chleb pszenny na zakwasie Piotra Kucharskiego


Kolejny przepis z książki Piotra Kucharskiego z tym, że tym razem przepis
na chleb na zakwasie. Z przepisu wychodzą dwa niewielkie bochenki ale można 
nie podzielić i upiec jeden. Trzeba sobie jednak zarezerwować trochę czasu bo w
sumie chleby robi się dwa dni chociaż gdyby ktoś się bardzo uparł to może zrobić
w dniu pracy przed i po powrocie do domu :)

Składniki na starter:
  • 120 g aktywnego zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 400 ml wody

Składniki na ciasto właściwe:
  • 900 g startera
  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli (15g)

Zakwas wymieszać z mąką i wodą.  Przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze
 pokojowej (najlepiej zostawić na noc). Następnego dnia odważyć 900g zakwasu
 (resztę schować do następnego pieczenia). Dodać składniki na ciasto właściwe,
wymieszać i wyrabiać na stolnicy oprószonej mąką przez ok. 5 minut.
Ciasto przełożyć do miski , przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne
8-12 godzin. Po 2 godzinach odgazować. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części,
uformować dwa bochenki i przełożyć do dwóch koszyków do wyrośnięcia. Zostawić pod
przykryciem na 3-4 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni góra-dół.
Chleby wyłożyć na blaszkę do pieczenia, naciąć i piec w zaparowanym piekarniku  przez
około 45 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


Źródło: Piotr Kucharski - Chleb- domowa piekarnia.

7 komentarzy:

  1. Dzień dobry,
    ponieważ chleb ten pojawił się na liście najbardziej popularnych przepisów 2020r., postanowiłam spróbować. Mam dwa pytania: co to znaczy piec w zaparowanym piekarniku i czym mogę zastąpić kosze do wyrastania.
    Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec w zaparowanym piekarniku oznacza, że albo należy spryskać go wodą albo ustawić na spodzie naczynie z wodą. Kosze do wyrastania można zastąpić miską.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, zakwas ma być żytni czy może być pszenny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam żytniego ale myślę, że i pszenny da radę.

      Usuń
  4. Coś chyba Ci się z proporcjami pomyliło. 900g zaczynu na 500g maki to bez sensu. Na tyle mąki to wystarczy 90g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieniem. Starter czyli wszystkie składniki na starter.

      Usuń
  5. Co to znaczy odgazować po 2 h

    OdpowiedzUsuń