Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubuję się w takich połączeniach czyli mięso
i owoce. Suszone lub świeże. A nawet jak w tym przepisie i jedno i drugie.
Idealne danie na rodzinny obiad lub nawet na taki bardziej uroczysty. Tym
bardziej jest fajny, że niezbyt pracochłonny.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 średniej wielości cebule
- 3-4 jabłka
- 300g suszonych śliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć z
każdej strony na brązowo. Przełożyć do naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną
w piórka cebulę oraz suszone śliwki. Czosnek obrać i włożyć do naczynia w całości.
Całość doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem (jeśli nie mamy świeżego może być
suszony). Wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika i zapiekać 45 minut w 180
stopniach. Jabłka bez obierania pokroić w ósemki. Wyjąć naczynie i dodać jabłka.
Piec jeszcze 15 minut. Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem.
* Przepis ze strony- przepisy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz