wtorek, 31 maja 2016

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami i jabłkami


Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubuję się w takich połączeniach czyli mięso
i owoce. Suszone lub świeże. A nawet jak w tym przepisie i jedno i drugie.
Idealne danie na rodzinny obiad lub nawet na taki bardziej uroczysty. Tym
bardziej jest fajny, że niezbyt pracochłonny.

Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 średniej wielości cebule
  • 3-4 jabłka
  • 300g suszonych śliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz

 Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć z
 każdej strony na brązowo. Przełożyć do naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną
w piórka cebulę oraz suszone śliwki. Czosnek obrać i włożyć do naczynia w całości.
Całość doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem (jeśli nie mamy świeżego może być
suszony). Wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika i zapiekać 45 minut w 180
stopniach. Jabłka bez obierania pokroić w ósemki. Wyjąć naczynie i dodać jabłka.
Piec jeszcze 15 minut. Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem.


* Przepis ze strony- przepisy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz