wtorek, 31 maja 2016

Chleb z cebulą i oliwkami


Bardzo prosty chleb typu włoskiego z dodatkiem cebuli i czarnych oliwek. 
Gdy go piekłam pachniał jak pizza z najlepszej pizzerii aż zwabił do kuchni moich
chłopaków :) U mnie okazał się świetną przekąską przed grillem. 

Składniki:
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g mąki pszennej typ 480
  • 200 ml letniej wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 8-10 czarnych oliwek
  • rozmaryn, oregano suszone (ilość wg gustu)

Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na patelni na 2-3 łyżkach oleju. Zostawić do
ostudzenia. Oliwki pokroić na plasterki i wymieszać z cebulą i przyprawami.
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cukier i trochę mąki (rozczyn ma mieć gęstość
kwaśnej śmietany). Przykryć i zostawić na 20 minut aż wyrośnie. Resztę mąki
zmieszać z solą. Dodać rozczyn oraz cebulę z oliwkami. Zagnieść ciasto (ciasto
bardzo ładnie się zagniata prawie nie klei się do rąk). Uformować podłużny
bochenek. Przenieść go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod
przykryciem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć chleb i piec przez
35-40 minut.

1 komentarz: