Chleb wiejski z dodatkiem ziemniaków. Piekłam już kiedyś chleb z ziemniakami,
robiłam nawet rogaliki drożdżowe z ziemniakami dlatego nie bałam się zaryzykować
i upiec taki chleb. Dzięki ziemniakom zostaje dłużej świeży. Nie jest trudny w
przygotowaniu więc warto się pokusić. Kroiłam go jak był jeszcze ciepły dlatego
taka nierówna kromka ale myślę, że do następnego dnia by nie dotrwał:)
I faza-kwas:
- 80g aktywnego zakwasu żytniego
- 85 ml wody o temp. 26 stopni
- 85g mąki żytniej typ720
Zakwas wymieszać z wodą. Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć i zostawić na 8 godzin lub na całą noc.
II faza ciasto właściwe:
- 250g kwasu (cała poprzednia faza)
- 235 ml wody o temp. 32 stopnie
- 100g mąki żytniej typ 720
- 275g mąki pszennej typ750
- 100g ugotowanych ziemniaków
- 7g świeżych drożdży
- 10g soli
Rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać kwas, mąki i ugniecione lub przepuszczone
przez praskę ziemniaki. Na końcu wsypać sól. Ciasto mieszać za pomocą robota
z hakiem 10 minut. Zostawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie uformować
okrągły bochenek, przełożyć do koszyka rozrostowego, przykryć i zostawić na 60 min.
Jeśli jest lato i ciepło czas ten należy skrócić. Po wyrośnięciu spryskać ciasto wodą i
przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku z
zaparowaniem. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec dalej
przez 25-30 minut.
Jeśli jest lato i ciepło czas ten należy skrócić. Po wyrośnięciu spryskać ciasto wodą i
przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku z
zaparowaniem. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec dalej
przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz