wtorek, 19 maja 2020

Kulki kokosowe z pulpy po mleku kokosowym


Strasznie mi było szkoda wyrzucać resztek kokosa po zrobieniu z niego mleka.
Nie lubię gdy się coś marnuje. Zrobiłam więc takie proste kulki z tej pulpy
kokosowej. Dodałam daktyle, mielone migdały i gotowe. Na zdrowy deser
idealne :)

Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 1 szklanka pulpy kokosowej po mleku kokosowym
  • 6 suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów lub innych orzechów np. nerkowca
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia

Daktyle namoczyć kilka minut w gorącej wodzie. Odcedzić. Wszystkie składniki
umieścić w misie blendera i zmiksować na masę. Formować małe kuleczki.
każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na kilka godzin
żeby masa stwardniała.


2 komentarze: