Strasznie mi było szkoda wyrzucać resztek kokosa po zrobieniu z niego mleka.
Nie lubię gdy się coś marnuje. Zrobiłam więc takie proste kulki z tej pulpy
kokosowej. Dodałam daktyle, mielone migdały i gotowe. Na zdrowy deser
idealne :)
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 1 szklanka pulpy kokosowej po mleku kokosowym
- 6 suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mielonych migdałów lub innych orzechów np. nerkowca
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia
Daktyle namoczyć kilka minut w gorącej wodzie. Odcedzić. Wszystkie składniki
umieścić w misie blendera i zmiksować na masę. Formować małe kuleczki.
każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na kilka godzin
żeby masa stwardniała.
Uuu wygląda super!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuń