niedziela, 17 września 2017

Ciasto orkiszowe z gruszką


Ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej to taka nieco zdrowsza propozycja na 
jesienny deser. Sam przepis bardzo prosty bo nie wymaga nawet wyciągania
miksera. Zamiast cukru jest miód ale można go zastąpić syropem klonowym
lub daktylowym. 

Składniki:
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną razową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3- 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120ml płynnego miodu
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 2 średniej wielkości gruszki (ja użyłam konferencje)

W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. W drugiej misce ubić
dobrze trzepaczką jajka i ekstrakt. Dodać olej i jogurt. Wymieszać łyżką.
Dodać mączną miksturę do jajecznej i wymieszać łyżką tylko do połączenia
składników (czyli nie mieszamy zbyt długo). Masę przełożyć do blaszki o
wymiarze 20x20 cm (ja użyłam prostokątnej płytkiej blaszki 18x30 cm).
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ułożyć na
cieście. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
Ostudzić na kratce kuchennej. Można lekko oprószyć pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz