piątek, 8 maja 2020

Pudding kokosowy z chia i mango


Dzisiaj deser na mleku kokosowym z chia i mango. Idealny gdy zachce się Wam
czegoś zdrowszego na deser. Ten nie ma w sobie cukru ani innych słodzików.
Mango to jedyna w nim słodycz. 

Składniki:
  • 320 ml mleka kokosowego (użyłam z kartonu)
  • 30g nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 mango
  • 1 łyżka soku z limonki

Do słoika wlać mleko. Dodać nasiona chia i ekstrakt z wanilii. Wszystko
zmieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby trochę zgęstniał.
Mango obrać i zrobić puree. Dodać sok z limonki. Nakładanie do słoiczków
zacząć od 1/2 mango. Następnie 1/2 mleka z chia. Czynność powtórzyć.
Na wierzch zostawić po 1 łyżeczce musu na środek. U nie niestety warstwa
środkowa się zlała z mlekiem i nie wygląda to tak ładnie ale w sumie smak
ważniejszy :) Porcja dla 2 osób (u mnie w mini szklaneczkach więc wyszły cztery).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz