poniedziałek, 18 maja 2020

Mleko (napój) kokosowe


Po mleko migdałowym i owsianym przyszła w końcu pora na mleko kokosowe.
Przepis pochodzi z książki Ewy Dąbrowskiej i uważam, że jest super. Bardzo 
prosty i szybki a mleko wychodzi na prawdę smaczne. Dużo lepsze od tego kartonowego
kupowanego w sklepie. Idealne do deserów, owsianek itp.

Składniki na ok. 1 L
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki wiórków kokosowych

Do garnka wlać wodę i gotować aż będzie bardzo gorąca ale nie może się zagotować.
Zdjąć z gazu i wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać i zostawić na 20 minut. Po
tym czasie umieścić w blenderze i miksować na wysokich obrotach przez kilka minut.
Odcedzić za pomocą sitka lub gazy. Wstawić do lodówki. Mleko należy zużyć w ciągu
5 dni. Z pulpy kokosowej, która nam zostaje po zrobieniu mleka można zrobić
kulki kokosowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz