poniedziałek, 18 maja 2020

Pudding kokosowy z tapioki i mango


Pyszny, gęsty pudding kokosowy z tapioki to idealny deser na lato. Bardzo prosty 
w przygotowaniu. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami sezonowymi.
U mnie ostatnio króluje mango ponieważ jest to jeden z niewielu owoców, które
w mojej diecie mogę od czasu do czasu zjeść. Do deseru potrzebne są te malutkie
kuleczki tapioki wielkości ziarnka ryżu.

Składniki:
  • 1,5-2 szklanki mleka kokosowego z kartonu  (polecam domowe)*
  • 1/4 szklanki malutkich kulek tapioki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka ksylitolu, miodu lub syropu klonowego

Mleko wlać do garnuszka. Dodać tapiokę i wiórki kokosowe. Zagotować, zmniejszyć
gaz i gotować na niewielkim przez ok. 15 minut. Nie zapomnijcie o mieszaniu
od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Pod koniec dodać słodzidło. Pudding
nałożyć do szklaneczek (mnie wyszły cztery malutkie). Wstawić do lodówki
żeby masa zastygła. Udekorować owocami.

*1 szklanka=250 ml


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz