Burgery wegańskie i bezglutenowe to super alternatywa na grilla lub do
bułki. Ja moje robiłam właśnie na grilla dla tych co nie jedzą mięsa.
Poszły wszystkie i powiem nieskromnie, ze słyszałam kilka słów uznania :)
Polecam więc i Wam :)
Składniki na 8-9 sztuk:
- 150g startych pieczarek
- 150g startych buraków (1 burak)
- 1/2 cebuli
- 200g ugotowanej komosy ryżowej
- 1/2 szklanki czerwonej fasolki z puszki
- 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z pieczarkami. W misie malaksera
umieścić zawartość patelni, buraki, komosę, odsączoną fasolkę i czosnek.
Miksować do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Dodać mąkę, siemię lniane i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Lepić burgery.
Usmażyć na patelni lub na grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz