poniedziałek, 1 czerwca 2020

Burgery wegańskie i bezglutenowe


Burgery wegańskie i bezglutenowe to super alternatywa na grilla lub do
bułki. Ja moje robiłam właśnie na grilla dla tych co nie jedzą mięsa.
Poszły wszystkie i powiem nieskromnie, ze słyszałam kilka słów uznania :)
Polecam więc i Wam :)

Składniki na 8-9 sztuk:
  • 150g startych pieczarek
  • 150g startych buraków (1 burak)
  • 1/2 cebuli
  • 200g ugotowanej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki czerwonej fasolki z puszki
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z pieczarkami. W misie malaksera
umieścić zawartość patelni, buraki, komosę, odsączoną fasolkę i czosnek.
Miksować do uzyskania w miarę gładkiej masy.

 
Dodać mąkę, siemię lniane i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Lepić burgery.
Usmażyć na patelni lub na grillu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz