niedziela, 17 maja 2020

Chleb pszenny bez zagniatania (nocny)


To był jeden z pierwszych chlebów jaki upiekłam. Jest tak prosty, że nawet dziecko
sobie z nim poradzi. Wieczorem mieszamy wszystkie składniki w misce. Rano
wykładamy na stolnicę, czekamy dwie godziny i do piekarnika. Chleb pieczemy
w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym. Na zdjęciu krojony jeszcze
ciepły:)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ750 lub 650 lub orkiszowa 700
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,25 łyżeczki soli 
  • 0,25 łyżeczki suszonych drożdży 

Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką. Przykryć folią 
i odstawić na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto
trzeba odgazować czyli wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i rozpłaszczyć
na kształt prostokąta. Następnie złożyć boki ciasta do środka i uformować bochenek.
Położyć ciasto na posypaną mąką ściereczkę (łączeniami do dołu), przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można też użyć koszyka do wyrastania).
Nagrzać
piekarnik do 250 stopni.  


Włożyć naczynie w którym będzie się piekł chleb do zimnego piekarnika
(musi mieć przykrywkę i być odporne na wysoką temperaturę). Gdy piekarnik
się nagrzeje wyjąć naczynie i włożyć do niego chleb. Trzeba zmniejszyć temperaturę
do 230 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze 15 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz