Sezon grillowy u mnie już się zaczął co prawda tylko w rodzinnym gronie ale jednak:)
Przygotowałam sałatkę z pieczonymi ziemniakami oraz szparagami i rzodkiewką.
Całość dopełnia musztardowy sos. Sprawdziła się idealnie.
Składniki:
- 750g młodych ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3-5 sztuk rzodkiewek (w zależności od wielkości)
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- sok z 1/2 średniej cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 1/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Ziemniaki umyć, pokroić na cząstki. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Skropić
olejem. Posypać solą i pieprzem. Piec w 220 stopniach przez ok. 1/2 godzin.
Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. W wysokim garnku zagotować
wodę z solą i szczyptą cukru. Wrzucić szparagi (najlepiej gotować na stojąco) i
blanszować 1 minutę. Wyjąć, wrzucić do zimnej wody. Następnie odsączyć i pokroić .
Do miski wrzucić ostudzone ziemniaki. Dodać szparagi, pokrojone rzodkiewki,
cebulę oraz posiekany szczypiorek i koperek. Składniki na dressing wymieszać.
Polać sałatkę przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz