wtorek, 5 maja 2020

Sałatka z pieczonymi ziemniakami na grilla


Sezon grillowy u mnie już się zaczął co prawda tylko w rodzinnym gronie ale jednak:)
Przygotowałam sałatkę z pieczonymi ziemniakami oraz szparagami i rzodkiewką.
Całość dopełnia musztardowy sos. Sprawdziła się idealnie.

Składniki:
  • 750g młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3-5 sztuk rzodkiewek (w zależności od wielkości)
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:
  • sok z 1/2 średniej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Ziemniaki umyć, pokroić na cząstki. Wyłożyć na  blaszkę do pieczenia. Skropić
olejem. Posypać solą i pieprzem. Piec w 220 stopniach przez ok. 1/2 godzin.
Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. W wysokim garnku zagotować
wodę z solą i szczyptą cukru. Wrzucić szparagi (najlepiej gotować na stojąco) i
blanszować 1 minutę. Wyjąć, wrzucić do zimnej wody. Następnie odsączyć i pokroić .
Do miski wrzucić ostudzone ziemniaki. Dodać szparagi, pokrojone rzodkiewki,
cebulę oraz posiekany szczypiorek i koperek. Składniki na dressing wymieszać.
Polać sałatkę przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz