Ciasto marchewkowe to chyba jedno z najbardziej ulubionych w naszej rodzinie.
Często piekę je na Święta ale w tym roku jakoś się nie złożyło. Zrekompensowałam
sobie to i upiekłam muffinki marchewkowe z kremowym serkiem na wierzchu. Pyszne,
miękkie. Idealne do kawy jeśli piejcie :)
Składniki na 10 sztuk:
- 170g mąki orkiszowej (pszennej)
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki startej marchewki (120g startej)
Składniki na serek:
- 100g mielonego kremowego serka typu philadelphia
- 60g masła w temp.pokojowej
- 1-2 łyżki cukru pudru
W misce zmieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
W drugiej misce wymieszać olej, mus jabłkowy, cukier, jajka i ekstrakt z wanilii.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia składników,
dodać startą marchewkę. Lekko wymieszać. Ciastem wypełnić papilotki do
3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz