czwartek, 30 kwietnia 2020

Muffinki marchewkowe


Ciasto marchewkowe to chyba jedno z najbardziej ulubionych w naszej rodzinie.
Często piekę je na Święta ale w tym roku jakoś się nie złożyło. Zrekompensowałam
sobie to i upiekłam muffinki marchewkowe z kremowym serkiem na wierzchu. Pyszne,
miękkie. Idealne do kawy jeśli piejcie :)

Składniki na 10 sztuk:
  • 170g mąki orkiszowej (pszennej)
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki startej marchewki (120g startej)

Składniki na serek:
  • 100g mielonego kremowego serka typu philadelphia
  • 60g masła w temp.pokojowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

W misce zmieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
W drugiej misce wymieszać olej, mus jabłkowy, cukier, jajka i ekstrakt z wanilii.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia składników,
dodać startą marchewkę. Lekko wymieszać. Ciastem wypełnić papilotki do
3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Zostawić do ostudzenia.


Serek utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Wyłożyć na ostudzone muffinki.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz