Zamówiłam ostatnio wafle orkiszowe i tak się zastanawiałam co by z nich zrobić.
Pomyślałam o wafelkach a ponieważ teraz nie jem nabiału padło na kokosowe
z użyciem mleka kokosowego. Muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre z tym, że
niestety ich wadą jest to, że wafelek zrobił się miękki. U nas to jednak nie
przeszkodziło w zjedzeniu większości pierwszego dnia:)
ps. na drugi dzień znów stają się bardziej chrupiące.
Składniki:
- 3 arkusze wafli orkiszowych
Składniki na masę kokosową:
- 185 ml mleka kokosowego z puszki
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego (miodu)
- 4 szklanki wiórków kokosowych*
Wszystkie składniki na masę umieścić w misie robota kuchennego z
ostrzami. Miksować na masę (gładkość wg. uznania i jakości sprzętu).
Masa wychodzi dość gęsta. Przekładać wafle masą kokosową. Obciążyć
i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki) na noc. Rano pokroić na małe wafelki.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
*1 szklanka =250ml
Wspaniale smakują!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń