Zupa marchewkowa z dodatkiem kopru włoskiego i papryki. Nie będę
oszukiwała, że bardzo lubię zupy kremy. Najchętniej jem je jesienią i
zimą ale wczesną wiosną kiedy nie jest jeszcze zbyt ciepło też nie pogardzę.
Zupa z dodatkiem przecieru pomidorowego ale jeśli jesteście na diecie
DAO/antyhistaminowej to można pominąć lub zastąpić sosem warzywnym
do makaronów bez pomidorów ( przepis znajdziecie na blogu).
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 koper włoski (fenkuł)
- 400g marchewki
- 1 upieczona papryka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1L bulionu warzywnego
- kilka łyżek jogurtu do dekoracji (ja użyłam kokosowego)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojony w plasterki koper włoski, marchewkę w
kostkę, posiekany czosnek i tymianek. Smażyć razem ok. 5 minut. Dodać
upieczoną, obraną ze skóry i pokrojoną paprykę, bulion warzywny i przecier
pomidorowy. Zagotować,zmniejszyć gaz i gotować ok. 20 minut aż warzywa
będą miękkie. Zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kleksem jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz