czwartek, 23 kwietnia 2020

Zupa krem marchewkowa z koprem włoskim i papryką


Zupa marchewkowa z dodatkiem kopru włoskiego i papryki. Nie będę
oszukiwała, że bardzo lubię zupy kremy. Najchętniej jem je jesienią i
zimą ale wczesną wiosną kiedy nie jest jeszcze zbyt ciepło też nie pogardzę.
Zupa z dodatkiem przecieru pomidorowego ale jeśli jesteście na diecie
DAO/antyhistaminowej to można pominąć lub zastąpić sosem warzywnym
do makaronów bez pomidorów ( przepis znajdziecie na blogu).

Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • 400g marchewki 
  • 1 upieczona papryka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1L bulionu warzywnego
  • kilka łyżek jogurtu do dekoracji (ja użyłam kokosowego)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku

W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojony w plasterki koper włoski, marchewkę w
kostkę, posiekany czosnek i tymianek.  Smażyć razem ok. 5 minut. Dodać
upieczoną, obraną ze skóry i pokrojoną paprykę, bulion warzywny i przecier
pomidorowy. Zagotować,zmniejszyć gaz i gotować ok. 20 minut aż warzywa
będą miękkie. Zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kleksem jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz