Prosty przepis na krakersy na zakwasie żytnim. Jeśli pieczecie chleby na
zakwasie tak jak ja to nie będziecie mieć problemu. Krakersy wychodzą bardzo kruche
i znikają zbyt szybko w ustach domowników spragnionych czegoś do pochrupania.
U nas zakupy ograniczamy do minimum i mój nieletni odcięty jest od różnego
rodzaju przekąsek typu paluszki dlatego te krakersy pochłaniał w tempie błyskawiczny;)
Składniki:
- 200g zakwasu żytniego (może być pszenny)
- 8 czubatych łyżek jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: tymianek, papryka, rozmaryn, sól, bazylia
Wszystkie składniki wymieszać a następnie zagnieść. Wyłożyć na stolnicę
posypaną mąką i rozwałkować. Im cieniej rozwałkujemy tym bardziej chrupiące
będą krakersy. Pokroić na dowolny kształt.
Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą.
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut.
Źródło: Bochen chleba
szcezrze, to bym pochrupała.
OdpowiedzUsuń