czwartek, 16 kwietnia 2020

Krakersy na zakwasie żytnim


Prosty przepis na krakersy na zakwasie żytnim. Jeśli pieczecie chleby na
zakwasie tak jak ja to nie będziecie mieć problemu. Krakersy wychodzą bardzo kruche
i znikają zbyt szybko w ustach domowników spragnionych  czegoś do pochrupania.
U nas zakupy ograniczamy do minimum i mój nieletni odcięty jest od różnego
rodzaju przekąsek typu paluszki dlatego te krakersy pochłaniał w tempie błyskawiczny;)

Składniki:
  • 200g zakwasu żytniego (może być pszenny)
  • 8 czubatych łyżek jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: tymianek, papryka, rozmaryn, sól, bazylia

Wszystkie składniki wymieszać a następnie zagnieść. Wyłożyć na stolnicę
posypaną mąką i rozwałkować. Im cieniej rozwałkujemy tym bardziej chrupiące
będą krakersy. Pokroić na dowolny kształt.


Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą.
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut.

Źródło: Bochen chleba


1 komentarz: