środa, 8 kwietnia 2020

Różowe jajka


Święta w tym roku będą raczej smutne. Większość będzie je spędzało w
domowym gronie. Nie zobaczymy się z resztą rodziny. Pomimo tego mam
nadzieję, że na swój sposób będą wesołe. Ja na pewno postaram się, żeby
na naszym stole nie zabrakło tradycyjnych przysmaków. Jajka to symbol
tych świąt i jajka u nas są zawsze w różnych postaciach. W tym roku stawiam
na róż :) 

Składniki:
  • 6 jajek
  • 2 średnie buraki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 1-2 liście laurowe
  • 80 ml octu 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Buraki i cebule obrać i pokroić w plasterki.
Włożyć do garnka, zalać wodą i dodać przyprawy. Wstawić na gaz i zagotować.
Po kilku minutach dodać ocet. Gotować jeszcze chwilę. Zdjęć i zostawić do
ostudzenia. Jajka obrać i włożyć do garnka z burakami (powinny być całe
zakryte). Wstawić do lodówki na kilka godziny. Im dłużej poleżą tym
ciemniejszy kolor  będą miały. Wyjąć, przekroić i podawać
ozdobione majonezem lub wg. uznania.

Źródło: Od A do Z ugotujesz 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz