sobota, 1 lutego 2020

Potrawka z czerwoną fasolką (wegańska, bez glutenu)


Szybka potrawka z dodatkiem czerwonej fasoli, marchewki i selera naciowego.
Idealna dla wegan, osób na diecie bezglutenowej. Podawana z brązowym ryżem.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek jarmużu (opcjonalnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka sosu Tamari
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę,
w plasterki marchewkę i selera naciowego. Smażyć kilka minut.
Dodać posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać pokrojony jarmuż,
oraz przyprawy: paprykę, oregano, chilli i liście laurowe. Wlać 1 szklankę wody.
Całość zagotować, zmniejszyć gaz i gotować  na małym aż warzywa zmiękną.
Na końcu dodać odsączoną fasolkę. Doprawić solą, pieprzem i sosem Tamari.
Podawać z brązowym ryżem posypane natką pietruszki lun szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz