Szybka potrawka z dodatkiem czerwonej fasoli, marchewki i selera naciowego.
Idealna dla wegan, osób na diecie bezglutenowej. Podawana z brązowym ryżem.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek jarmużu (opcjonalnie)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka sosu Tamari
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę,
w plasterki marchewkę i selera naciowego. Smażyć kilka minut.
Dodać posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać pokrojony jarmuż,
oraz przyprawy: paprykę, oregano, chilli i liście laurowe. Wlać 1 szklankę wody.
Całość zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na małym aż warzywa zmiękną.
Na końcu dodać odsączoną fasolkę. Doprawić solą, pieprzem i sosem Tamari.
Podawać z brązowym ryżem posypane natką pietruszki lun szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz