sobota, 26 października 2019

Zupa krem z pieczonej papryki


Oprócz dyni  i cukinii moim ulubionym jesiennym warzywem jest 
papryka. Ostatnio na blogu prezentowałam pastę z pieczoną papryka a dzisiaj 
dzielę się z Wami przepisem na gęstą i sycącą zupę krem. Na blogu
pojawi się więcej przepisów z papryka w najbliższym czasie więc 
wypatrujcie jeśli lubicie ją tak jak ja :)

Składniki dla 4 osób:
  • 600g czerwonej papryki
  • 400g ziemniaków
  • 400g marchewki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1L bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • zioła: tymianek, słodka i ostra papryka
  • natka pietruszki do dekoracji

Paprykę przeciąć w połowie, wydrążyć gniazda nasienne i wyłożyć na blaszkę
do pieczenia skórką do góry. Włożyć też ząbki czosnku bez obierania.
Piec w 180 stopniach około 20 minut lub do czasu aż skórka zacznie robić się
czarna. Zdjąć z blaszki i włożyć do foliowego woreczka. Po ok.15 minutach
wyjąć paprykę z woreczka i obrać ją ze skórki. Do garnka wlać troszkę oleju.
Wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną marchewkę
i smażyć jeszcze 2-3 minuty razem. Wlać bulion. Dodać pokrojone ziemniaki.
Gotować razem 15 minut. Po tym czasie dodać upieczoną paprykę i czosnek.
Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, piperzem
oraz ziołami. Zdjąć z palnika i zmiksować na gładki krem. Podawać z
natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz