Oprócz dyni i cukinii moim ulubionym jesiennym warzywem jest
papryka. Ostatnio na blogu prezentowałam pastę z pieczoną papryka a dzisiaj
dzielę się z Wami przepisem na gęstą i sycącą zupę krem. Na blogu
pojawi się więcej przepisów z papryka w najbliższym czasie więc
wypatrujcie jeśli lubicie ją tak jak ja :)
Składniki dla 4 osób:
- 600g czerwonej papryki
- 400g ziemniaków
- 400g marchewki
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1L bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- zioła: tymianek, słodka i ostra papryka
- natka pietruszki do dekoracji
Paprykę przeciąć w połowie, wydrążyć gniazda nasienne i wyłożyć na blaszkę
do pieczenia skórką do góry. Włożyć też ząbki czosnku bez obierania.
Piec w 180 stopniach około 20 minut lub do czasu aż skórka zacznie robić się
czarna. Zdjąć z blaszki i włożyć do foliowego woreczka. Po ok.15 minutach
wyjąć paprykę z woreczka i obrać ją ze skórki. Do garnka wlać troszkę oleju.
Wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną marchewkę
i smażyć jeszcze 2-3 minuty razem. Wlać bulion. Dodać pokrojone ziemniaki.
Gotować razem 15 minut. Po tym czasie dodać upieczoną paprykę i czosnek.
Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, piperzem
oraz ziołami. Zdjąć z palnika i zmiksować na gładki krem. Podawać z
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz