Jesień to czas warzyw takich jak dynia. Ja mam dynię z naszej działki
i staram się ją wykorzystywać na różne sposoby. Jednym z nich jest pasztet.
Muszę przyznać, że zachwycił mnie od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 400g dyni bez skóry i pestek
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych /żytnich /orkiszowych
- 3-4 łyżki bułki tartej orkiszowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce lub użyć malaksera. Cebulę i czosnek
drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzany olej i chwilę podsmażyć. Dorzucić dynię
i marchewkę. Smażyć aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut). Zdjąć z gazu i odstawić
do ostudzenia. W misie blendera umieścić ugotowaną kaszę jaglaną, siemię lniane,
bułkę tartą, jaja i otręby. Całość dokładnie zmiksować. Powstałą masę wyłożyć
do małej keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Pasztet wstawić
do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut. Po
upieczeniu ostudzić i włożyć do lodówki. Najlepszy na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz