sobota, 26 października 2019

Placki z dyni


Ciąg dalszy przepisów z dynią :) To propozycja dla wszystkich lubujących 
się w smakach dyni na wytrawnie. Placuszki z surowej dyni a nie z puree więc
szybkie w wykonaniu. Do ich wykonania potrzebujemy tylko 3 składników plus 
przyprawy. Super smakują z borówką (do mięs i serów) lub z powidłami.
Można spożywać też oczywiście sauté. 

Składniki:
  • 1/2 kg dyni 
  • 1 jajko
  • ok. 100g mąki orkiszowej jasnej
  • sól, pieprz

Dynię oczyścić ze skóry, błon i pestek. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać jajko i  mąkę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać porcjami 
na patelnię i smażyć na oleju na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz