Kolejna zupa dyniowa na blogu. Bez takiej zupy nie wyobrażam sobie jesieni :)
Jak pisałam wcześniej dynie mamy swoje więc zupa dyniowa być musiała.
Dynia to skarbnica witamin i silny przeciwutleniacz. Jest bogata w cynk i witaminę C
Chroni więc nasz układ odpornościowy a jesienią jest to bezcenne. Obok wymienionych
witamin znajdziemy w niej jeszcze witaminę A, B1, B2, PP oraz E. Im ma bardziej
pomarańczowy kolor tym ma więcej karotenu a ten wpływa na naszą skórę. Polecam
więc sięgać po dynię wszystkim bo teraz właśnie jest na to najlepszy moment.
Składniki dla 4-5 osób:
- 1,5 kg dyni bez pestek i skóry
- 1/2 kg marchewki
- 1 większa cebula
- sól, pieprz
- imbir, gałka muszkatołowa, curry
- 1 L bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki jogurtu kokosowego bez cukru
- kurki, pestki dyni, natka pietruszki-do przybrania
Dynię pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. W garnku rozgrzać trochę oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę, dodać marchewkę i smażyć
jeszcze 2-3 minuty. Całość zalać bulionem, wrzucić dynię. Gotować aż warzywa
będą miękkie. Pod koniec doprawić. Zmiksować na krem. Zabielić jogurtem
kokosowym. Podawać posypaną pestkami dyni z usmażonymi kurkami i natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz