czwartek, 10 października 2019

Zupa krem z dyni i marchewki


Kolejna zupa dyniowa na blogu. Bez takiej zupy nie wyobrażam sobie jesieni :)
Jak pisałam wcześniej dynie mamy swoje więc zupa dyniowa być musiała.
Dynia to skarbnica witamin i silny przeciwutleniacz. Jest bogata w cynk i witaminę C
Chroni więc nasz układ odpornościowy a jesienią jest to bezcenne. Obok wymienionych
witamin znajdziemy w niej jeszcze witaminę A, B1, B2, PP oraz E. Im ma bardziej 
pomarańczowy kolor tym ma więcej karotenu a ten wpływa na naszą skórę. Polecam 
więc sięgać po dynię wszystkim bo teraz właśnie jest na to najlepszy moment.

Składniki dla 4-5 osób:
  • 1,5 kg dyni bez pestek i skóry
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 większa cebula
  • sól, pieprz
  • imbir, gałka muszkatołowa, curry
  • 1 L bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki jogurtu kokosowego bez cukru
  • kurki, pestki dyni, natka pietruszki-do przybrania

Dynię pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. W garnku rozgrzać  trochę oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę, dodać marchewkę i smażyć
jeszcze 2-3 minuty. Całość zalać bulionem, wrzucić dynię. Gotować aż warzywa
będą miękkie. Pod koniec doprawić. Zmiksować na krem. Zabielić jogurtem
kokosowym. Podawać posypaną pestkami dyni z usmażonymi kurkami i natką
pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz