Miałam przyjemność robić tą tartę na imprezę plenerową. Muszę przyznać, że
kilku osobom przypadła do gustu i prosiły o przepis. Przepis więc podaję. Ja
skorzystałam z ciasta francuskiego ale polecam zrobić domowe kruche. Myślę, że
będzie jeszcze smaczniejsza.
Składniki:
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego lub domowe kruche
- 200-300 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 200 g śmietany 22 % lub 30%
- 1 jajko
- 60g parmezanu
- sól, pieprz
- natka pietruszki.
Grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej.
Podsmażyć kurki z cebulą. Odstawić żeby wystygły. Formę do tarty
wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do nagrzanego
do 190 stopni piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia (ok.10 minut).
Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym serem. Dodać grzyby z cebulą.
Wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika
i piec dalej ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Tarta najlepiej smakuje
na ciepło ale i na zimno daliśmy radę :) Przed podaniem posypać
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz