Bardzo lubię na śniadanie zjeść domowej roboty granolę. Może być z mlekiem
roślinnym lub w formie deseru z jogurtem np. kokosowym. Być może w tej
ostatniej formie nawet będzie lepsza na drugie śniadanie lub nawet deser. To już
pozostawiam Wam do wyboru :)
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych górskich (w diecie bezglutenowych)
- 1/2 szklanki tahini (pasty sezamowej)
- 1/2 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki suszonej morwy lub innych suszonych owoców
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Wysypać na blaszkę płatki owsiane. Wstawić do piekarnika i piec
10 minut mieszając od czasu do czasu. W misce zmieszać pastę sezamową,
miód, ekstrakt, rozpuszczony olej kokosowy oraz przyprawy (cynamon i
kardamon). Do miski dodać podpieczone płatki oraz sezam i wiórki kokosowe.
Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Wsypać na blaszkę zawartość miski.
Piec ok. 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy całość będzie
miała złoty kolor wyjąć z piekarnia i dodać morwę. Wymieszać i zostawić
aż ostygnie. Przełożyć do dużego słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz