niedziela, 18 marca 2018

Muffinki brownie z fasoli (bezglutenowe)


Mocno czekoladowe muffinki do których zrobienia wykorzystałam
czarną fasolę. Nie obawiajcie się jednak bo fasoli w muffinkach wcale
nie czuć. Dla wszystkich, którzy lubią zdrowsze wersje deserów i oczywiście
dla wielbicieli mocno czekoladowych smaków. 

Składniki:
  • 1 puszka czarnej fasoli -400g (ewentualnie można użyć czerwonej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (ksylitolu)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kakao (u mnie naturalne)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Odsączoną fasolę i jedno jajko umieścić w misce blendera. Zmiksować na gładką masę.
Dodać pozostałe dwa jajka, syrop klonowy, rozpuszczony i ostudzony
olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Następnie wsypać kakao i proszek do pieczenia.
Miksować wszystko razem aż powstanie gładka masa. Ciastem wypełnić foremki
muffinkowe ( u mnie było ich 7 -dem) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


Źródło: Ambitious Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz