środa, 28 marca 2018

Bezglutenowa babka gryczano-bananowa


W tym roku postawiłam na babkę z mąki gryczanej. Unikam glutenu i dlatego
mój wybór jest właśnie taki. Przepis przyda się osobom, które też muszą go 
unikać a jeśli nawet możecie go jeść to będzie to jakaś odmiana na wielkanocnym 
stole ;) Babka wychodzi puszysta i raczej jest z tych wilgotnych a nie suchych.

Składniki:
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego w temp. pokojowej
  • 1/3 (1/2 jeśli wolicie słodsze) szklanki ksylitolu
  • 1 większe jajko (klasy najlepiej 0) w temp. pokojowej
  • 2 dojrzałe miękkie banany
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki  kardamonu

Składniki na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżka ksylitolu

Olej kokosowy utrzeć w misce z ksylitolem. Ucierając dodać jajko. Następnie
rozgniecione widelcem banany i jogurt. Wsypać mąkę razem z proszkiem do
pieczenia, sodą i przyprawami. Małą blaszkę do babek wysmarować masłem
klarowanym. Wyłożyć masę (wychodzi dość gęsta) do foremki. Wstawić do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Polać  polewą i ozdobić wg. uznania.

Polewa czekoladowa : do garnuszka wlać wodę, dodać masło, kakao i ksylitol.
Podgrzewać mieszając aż wszystko się połączy a ksylitol rozpuści
(gdyby była za gęsta można wlać troszkę więcej płynu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz