W tym roku postawiłam na babkę z mąki gryczanej. Unikam glutenu i dlatego
mój wybór jest właśnie taki. Przepis przyda się osobom, które też muszą go
unikać a jeśli nawet możecie go jeść to będzie to jakaś odmiana na wielkanocnym
stole ;) Babka wychodzi puszysta i raczej jest z tych wilgotnych a nie suchych.
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego w temp. pokojowej
- 1/3 (1/2 jeśli wolicie słodsze) szklanki ksylitolu
- 1 większe jajko (klasy najlepiej 0) w temp. pokojowej
- 2 dojrzałe miękkie banany
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki wody lub mleka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżka ksylitolu
Olej kokosowy utrzeć w misce z ksylitolem. Ucierając dodać jajko. Następnie
rozgniecione widelcem banany i jogurt. Wsypać mąkę razem z proszkiem do
pieczenia, sodą i przyprawami. Małą blaszkę do babek wysmarować masłem
klarowanym. Wyłożyć masę (wychodzi dość gęsta) do foremki. Wstawić do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Polać polewą i ozdobić wg. uznania.
Polewa czekoladowa : do garnuszka wlać wodę, dodać masło, kakao i ksylitol.
Podgrzewać mieszając aż wszystko się połączy a ksylitol rozpuści
(gdyby była za gęsta można wlać troszkę więcej płynu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz